Zware metalen belasting

U bent hier:
Estimated reading time: 1 min

Overal om ons heen bevinden zich schadelijke chemische stoffen. Denk daarbij aan een belasting van zware metalen uit bijvoorbeeld kunstmest, lucht- en bodemvervuiling, het overmatig gebruik in de landbouw van pesticiden en in de veeteelt van hormonen. Via de voeding worden we met deze gifstoffen belast. Maar ook het simpele gebruik van de dagelijkse verzorgingsproducten zoals deodorant, shampoo, douchegel, crème, cosmetica, parfum en niet te vergeten de huishoudelijke schoonmaakproducten belasten ons lichaam met zware metalen. De overheid doet er nog een aardig schepje bovenop door hun overijverige vaccinatiebeleid. Ook vaccinaties bevatten zware metalen.
Van de vele gebruikte chemische stoffen is slechts van de helft de gevaren bekend. De rest gebruiken we zonder dat we de risico’s voor onze gezondheid kennen.
De meeste van deze chemicaliën zijn uiterst giftig en hopen zich op in de vetweefsels. Ze komen weer vrij als we onze vetreserves aanspreken. Bijvoorbeeld als we lijnen, tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. Uiteindelijk leidt dit onherroepelijk  tot (chronische) klachten.

Wilt u weten welke grondstoffen en ingrediënten in uw dagelijkse lichaamsverzorgende producten schadelijk zijn voor uw gezondheid, klik dan hier.
Klik hier voor de volledige ingrediëntenlijst.

Wat zijn giftige stoffen


Gifstoffen hebben een negatieve werking op het functioneren van cellen of organen in het lichaam.
Een aantal giftige stoffen, zoals zware metalen, pesticiden, DDT, PCB’s en dioxinen, hebben de eigenschap dat zij moeilijk door het lichaam te verwijderen zijn en slaan op in vetweefsels. 
In het lichaam zijn diverse organen en systemen betrokken bij het verwijderen van gifstoffen zoals de darmen, de nieren, de huid, de luchtwegen, het lymfesysteem en de lever.

Op den duur kan een chronische zware metalenbelasting één van de oorzaken zijn voor het ontstaan van:

 • Auto-immuunziekten;  bijvoorbeeld Parkinson, MS, Sjögren, SLE, kanker, reuma of chronische vermoeidheid
 • Kanker
 • Aantasting zenuwstelsel, bijvoorbeeld Alzheimer en dementie, gedragsproblemen bij kinderen en volwassenen, geheugen- en concentratieproblemen,
 • Hormonale verstoringen zoals PMS, onvruchtbaarheid, PCOS, endometriose, hypoglykemie, bijnierinsufficiëntie, slaapstoornissen, schildklierstoornissen,
 • Nier- en leverfunctiestoornissen,
 • Schimmelbelastingen zoals een candida,
 • Maag- en darmproblemen,
 • Huidklachten zoals psoriasis,
 • Abnormale groei en ontwikkeling
 • Infectiegevoeligheid,
 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Diverse vage klachten zoals hoofdpijn, haaruitval,
 • Depressie, psychische problemen,  

Risicogroepen zijn:
–  het ongeboren kind
–  kleine kinderen
–  mensen die (beroepshalve) dagelijks werken met organische oplosmiddelen zoals schilders, laboranten,
verfspuiters.

In 2002 heeft Body Burden van de Environmental Working Groep het bloed en de urine van negen vrijwilligers onderzocht op de hoeveelheid giftige stoffen.
In totaal kwamen 167 chemicaliën voor. Dit betekent gemiddeld 91 stoffen per persoon.

Van deze 167 stoffen veroorzaken er
94 schade aan de hersenen en het zenuwstelsel
86 verstoring van het hormoonsysteem
79 aangeboren afwijkingen of abnormale ontwikkelingen.
77 verstoring van de voortplanting
77 verstoring immuunsysteem
76 kanker bij mensen en dieren

Was this article helpful?
Dislike 0