Belastende ingredienten

U bent hier:
Estimated reading time: 13 min

Acetamide MEA (Ethanol acetamide)

Komt voor in lippenstift, crème en rouge. Is vochtvasthoudend. Het is giftig, kankerverwekkend en kan het erfelijk materiaal van de mens veranderen. Zie ook DEA

Acetone (Aceton)

Een oplosmiddel. Het zit o.a. in nagellakremover, maar ook in afwasmiddel en parfums. Bij inademing kan het een droge keel en mond veroorzaken, maar ook duizeligheid, misselijkheid en coördinatie-stoornissen. Het is een stof die het centrale zenuwstelsel aantast. Veel toegepast in middelen die de huid doen samentrekken, zoals bijvoorbeeld toners. Het droogt de huid extreem uit.

Alcohol

Er is een harde en een zachte soort alcohol. Harde alcohol irriteert de huid en tast de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan. De huid wordt hierdoor gevoeliger voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen.

Alkyl-phenol-ethoxylades

Verstoort de hormoonhuishouding, het immuunsysteem, het centrale zenuwstelsel en de werking van de voortplantingsorganen. Deze stof is sinds 2000 in de meeste Europese landen verboden.

Aluminium (ammonium alum/ Aluminium chlorohydrate)

Wordt gebruikt in oogschaduw en in deodorant. Het is kankerverwekkend. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het Alzheimer kan veroorzaken. Aluminium komt ook voor in pannen en kookgerei en als aluminium sulfaat in snacks en junkfood, in bier, in tandpasta, neusdruppels, witmeel, keukenzout en smaakmakers, bakpoeder, sigarettenfilters en vanillepoeder. En… niet te vergeten in alle vaccinaties.

Ammonia

Dit is een giftige stof en komt oa. voor in  haarverfproducten. Ze kan via de poriën de huid binnen dringen en vergiftiging veroorzaken. Bovendien breekt ze het haar af en is het schadelijk bij inademing.

Ammonium laureth sulfate

Zie Sodium lauryl Sulfate (SLS)

a-Pinene

Komt voor in vloeibare en in vaste zeep, maar ook in parfum, scheercrème, deodorant, afwasmiddel en  luchtverfrisser. Het is een irriterende stof die schadelijk is voor het immuunsysteem.

a-Terpineol

Zit in parfum, wasmiddel, bleekpoeder, wasverzachter, luchtverfrisser, vaseline lotion, zeep, haarlak, aftershave, deodorant roller. Is zeer irriterend voor de slijmvliezen. Het kan de spiercoördinatie verstoren en de temperatuurgevoeligheid aantasten. Tevens kan het hoofdpijn, ademhalingsproblemen en problemen met het centrale zenuwstelsel veroorzaken.

Azo dyes

Dit zijn kunstmatige kleurstoffen gemaakt van Coal tar.

Benzaldehyde (synthetisch)

Dit oplosmiddel komt voor in parfum, haarlak, deodorant, vaseline lotion, scheercrème, shampoo, zeep, maar ook in afwasmiddel en bleekwasmiddel. Het heeft een verdovende werking  en  onderdrukt het centrale zenuwstelsel. Het kan irritatie van mond, keel, ogen, huid, longen geven maar ook misselijkheid, buikpijn en nierschade.

Benzoic Acid

Dit chemische conserveringsmiddel kan een allergie veroorzaken.

Benzophenone (1 t/m 12)

Komt voor in een synthetische UV filter; dit UV filter is niet biologisch afbreekbaar.Ze kunnen huidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Omdat het niet-biologisch is vervuilt het het grondwater waardoor het in de voedselpiramide terechtkomt.

Benzyl acatate

Zit in parfum, shampoo, wasverzachter, luchtverfrissers, afwasmiddel, zeep, haarlak, bleek, aftershave en deodorant. Het is een kankerverwekkend en kan te maken hebben met het ontstaan van alvleesklierkanker. De damp van dit product irriteert de ogen en luchtwegen.

Benzyl alcohol/ benzyl benzoate

Dit is een oplos- en conserveringsmiddel. Het zit in parfum, shampoo, zeep, nagellakremover, luchtverfrisser, bleekwasmiddel, deodorant, wasverzachter, etc. Het is een irriterend middel dat het bovenste gedeelte van de luchtwegen kan irriteren, maar het kan ook hoofdpijn, duizeligheid en bloeddrukdaling veroorzaken. Het onderdrukt de functie van het centrale zenuwstelsel. Er bestaat ook een  natuurlijke variant uit etherische olien. Deze natuurlijke variant kan evenwel ook een allergische reactie geven bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

BHA (butylated hydroxyanisole)

Een synthetisch conserveringsmiddel dat contactallergie kan veroorzaken.

Broomverbindingen

(2-bromo, 2-nitropropane, 3-diol, 1,2 dibrom, 2,4 dicyanobutan, 2,2 methylen-bis en imidazolinidyl urea)
Na paraben een veel gebruikt conserveringsmiddel in cosmetica, poeders, babyshampoo, badolie, colognes, oogschaduw, rouge, haartonic en lotions. Het kan een huidontstekingveroorzaken en als het warm wordt, produceert het formaldehyde.

Met name Imidazolidinyl Urea /Diazolidinyl Urea wordt veel gebruikt. Deze stoffen kunnen allergieën, depressie, hoofdpijn, pijn in de borst, chronische vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid en astma veroorzaken.

Butanol

Zie Alcohol

Buthylparabenen

Is een synthetische conserveringsmiddel. Synthetische conserveringsmiddelen worden o.a. aan cosmetische producten toegevoegd wegens de schimmeldodende en bacterieremmende werking. Op deze manier verlengen ze de houdbaarheid van het product. Chemische conserveringsmiddelen zijn echter één van de hoofdoorzaken van allergische reacties op cosmetische producten. Ze kunnen dermatitis veroorzaken en formaldehyde vrijmaken. Daarbij komt dat ze door onze huid worden opgenomen en via de bloedbaan in ons vetweefsel  en onze organen terechtkomen. Hier kunnen zij ernstige schade aanbrengen en ons immuunsysteem verzwakken

Butylalcohol

Zie Alcohol

Butylated hydroxyanisole (BHA)

Een synthetisch conserveringsmiddel dat contactallergie kan veroorzaken.

Butylene glycol

Komt voor in haarlak en andere haarverstevigings producten. Het is zeer belastend voor het centrale zenuwstelsel en de nieren. Zie verder Propylene glycol

Camphor (synthetisch)

In parfum, scheercrème, nagellak, wasverzachter, machine-afwasmiddel, luchtverfrissers. Het kan het centrale zenuwstelsel irriteren en wordt gemakkelijk opgenomen in vetweefsels. Het is irriterend voor de ogen, neus en keel. Kan duizeligheid, misselijkheid en spierstuipen veroorzaken.

Carbomeren

Dit is een synthetisch verdikkingsmiddel in crèmes, tandpasta, oogmake-up en badproducten. Komt ook voor onder de naam; Carbomer 934-940-941, etc. Het kan oogirritaties veroorzaken.

Cera microcristallina

Is gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Dit schadelijke aardolie-ingrediënten wordt aan cosmetische- en huidverzorgingsproducten toegevoegd wegens hun sterke antibacteriële werking en goede opname in de huid. Bovendien zijn deze stoffen erg goedkoop.

Ceresin

Is gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Dit schadelijke aardolie-ingrediënten wordt aan cosmetische- en huidverzorgingsproducten toegevoegd wegens hun sterke antibacteriële werking en goede opname in de huid. Bovendien zijn deze stoffen erg goedkoop.

Cetylpyridium Chloride

Een conserveringsmiddel dat kan irriteren. Synthetische conserveringsmiddelen worden aan cosmetische producten toegevoegd wegens de schimmeldodende en bacterieremmende werking. Op deze manier verlengen ze de houdbaarheid van het product. Chemische conserveringsmiddelen zijn  één van de hoofdoorzaken van allergische reacties op cosmetische producten. Ze wordendoor onze huid worden opgenomen en komen via de bloedbaan in ons vetweefsel  en onze organen terecht. Hier kunnen zij ernstige schade aanbrengen en ons immuunsysteem verzwakken.

Chlorhexadine

Een conserveringsmiddel dat contactallergie veroorzaakt.

Chlorhexidine diacetate

Een conserveringsmiddel dat uit formaldehyde bestanddelen bestaat. Zie Formaldehyde 

Chlorhexidine digluconate

Een conserveringsmiddel dat contactallergie veroorzaakt.

Chlorhexidine dihyrochloride

Een conserveringsmiddel dat uit formaldehyde bestanddelen bestaat. Zie Formaldehyde

Climbazole

Een chemisch conserveringsmiddel dat de huid ernstige schade kan toebrengen.

Coal tar (koolteer)

Koolteer in pure vorm is giftig, toch wordt het in decoratieve cosmetica en haarkleuringsproducten gebruikt als basis voor kleurstoffen. Ook de werkzame stof in anti-roosshampoo wordt van koolteer gemaakt. Het kan astma, vermoeidheid, nerveusiteit, hoofdpijn, misselijkheid, concentratiegebrek en zelfs kanker veroorzaken. Veel mensen krijgen allergische reacties wanneer zij met koolteer in aanraking komen. Kleurstoffen gemaakt van koolteer komen ook voor onder namen als FD, FDC of FD&C coulour.

Coal Tar kleurstoffen

(o.a.: Quinoline, D&C Yellow #10 en #11, D&C Orange 5, D&C Orange 17, D&C Red 9, D&C Red 19, D&C Red 21; en D&C Red 27). Zie Coal tar

Cocamide DEA

Wordt gewonnen uit kokosolie. Het is kankerverwekkend en vormt nitrosaminen op de huid (nitrosaminen zijn kankerverwekkend,

Cocamideoethyl betaine

Wordt gewonnen uit kokosolie en kan allerlei vervelende allergische reacties veroorzaken.

Cocamidepropyl/cocamido propyl betaine

Wordt gewonnen uit kokosolie en kan allerlei vervelende allergische reacties veroorzaken. Deze stof wordt veel gebruikt in shampoo en andere reinigingsmiddelen zoals in lotions, contactlenzen vloeistof, haarproducten, scheerproducten, tandpasta, etc. Steeds meer mensen zijn hier allergisch voor. Het kan ook verband houden met het ontstaan van exzeem. Deze stof komt ook voor onder de noemer van: Tegobetaine L7 Cocoyl amide propyldimethyl glycine Coconut oil amidopropyl betaine N-cocamidoprpyl-N,N-dimethlglycine hydroxide inner salt

DEA (diethanolamine)

Is een synthetisch oplos-, desinfectie- en schoonmaakmiddel. Het is een gevaarlijke en toxische stof.

Dehydroatic acid

Een conserveringsmiddel dat sterk kan irriteren. Het zit onder andere in tandpasta en shampoo.

Di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP)

Zie Phthalates

Diazolidinyl Urea

Een synthetisch conserveringsmiddel dat de huid kan beschadigen en contactallergie veroorzaakt.

Dibutyl phthalate (DBP)

Zie Phthalates

Dichloro benzylalcohol

Een conserveringsmiddel gemaakt van benzylalcohol. Het kan de huid sterk irriteren.

Dierlijke extracten

Huidverzorgingsproducten bevatten vaak dierlijke extracten. Deze extracten zouden een verjongend effect hebben op de huid. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs van.

Diethylene glycol & carbitol

Deze giftige stoffen kunnen zich ophopen in vetweefsel en zo vergiftiging veroorzaken, met name bij mensen met nierproblemen. Zie ook Propylene glycol

Diëthylphalaat/ Diethyl phthalate (DEP)

Zie Phthalates

Di-isononyl phthalate (DINP)

Zie Phthalates

Dimethicone

Zie Siliconen

Dimethicone copolyol

Zie Siliconen

Dimethiconol

Zie Siliconen

Dioform

Deze schadelijke stof zit  in tandpasta en witmakende tandproducten. Het tast het glazuur aan en verzwakt de tanden.

Diphenyl dimethicone

Zie Siliconen

Disodium EDTA

Een synthetisch conserveringsmiddel dat een gevaarlijk gehalte aan ethyleen oxide en/of dixaan kan bevatten. Het is kankerverwekkend.

DMDM Hydantoine

Een veelgebruikt synthetisch conserveringsmiddel in bijvoorbeeld huid-en haarproducten, deodorant en nagellak. Het maakt formaldehyde vrij. Kan allergieën, depressie, hoofdpijn, pijn in de borst, chronische vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid en astma veroorzaken.

EDTA (ethyleen diamine tetracetic acid)

Dit is een moeizaam afbreekbaar chemische stof. Het is een conserveringsmiddel. Het wordt gebruikt als ontkalker voor koffiezetapparaten maar het zit ook in frisdrank.

Ethanediol

Zie Ethyleen glycol

Ethanol acetamide

Zie Acetamide MEA

Ethyl acetate

Deze stof zit in aftershave, parfum, shampoo, gekleurde nagellak, nagellakremover, wasverzachter, machine-afwasmiddel. Het staat op de EPA-lijst van gevaarlijke afvalstoffen. Het is irriterend voor ogen en luchtwegen en kan hoofdpijn veroorzaken. Omdat het een sterk uitdrogend effect heeft op de huid kan het  kloven veroorzaken. Tevens kan het bloedarmoede en schade aan lever en nieren veroorzaken.

Ethyleen glycol

Dit is een emulgator en brengt vocht in de huid. Het kan dierlijke of plantaardig zijn, maar ook synthetisch. Het is een goedkope vervanging voor glycerine. Bij proefdieren geeft het leverafwijkingen en nierschade. Het is kankerverwekkend voor de blaas..

Ethylene dichloride

Dit is een oplos- en bevochtigingsmiddel. Het wordt goed door de huid opgenomen en is zeer giftig. Het zit in diverse cosmetica- en voedingsproducten.

Ethylparaben

Dit is een synthetisch conserveringsmiddel. Synthetische conserveringsmiddelen worden aan cosmetische producten toegevoegd wegens de schimmeldodende en bacterieremmende werking. Op deze manier verlengen ze de houdbaarheid van het product. Chemische conserveringsmiddelen zijn  één van de hoofdoorzaken van allergische reacties op cosmetische producten. Ze wordendoor onze huid worden opgenomen en komen via de bloedbaan in ons vetweefsel  en onze organen terecht. Hier kunnen zij ernstige schade aanbrengen en ons immuunsysteem verzwakken

Eucerit/ Eucerine

Dit is een mix van 5% natuurlijke en 95% minerale olie.

FD&C

(met name FD&C Blue 1, FD&C Yellow, FD&C Yellow 6) dit zijn kunstmatige kleurstoffen.

Fluoride

Deze zeer giftige stof werd jaren gelden al in verband gebracht met kanker. Tandpasta met fluoride is vooral voor kleine kinderen gevaarlijk. Er wordt van verondersteld dat het tandbederf tegen gaat. Wetenschappers hebben echter na onderzoek ontdekt dat het tanden geler maakt,  artritis, allergische reacties en de ziekte van Crohn kan veroorzaken. Fluoride is zoutzuur!.Lees meer

Formaldehyde (of:methanal, methylene oxide, oxymethylene, methylaldehyde, en oxomethane)

Dit is een giftig gas dat wordt gewonnen uit methyl alcohol. Het zit onder andere in nagellak, nagelverharder, desinfecterende producten, etc.
Nederland is het gebruik in spuitbussen niet meer toegestaan.

Geurstoffen (synthetisch)

Gevaarlijke chemicaliën, die o.a. het zenuwstelsel kunnen aantasten.

Glycol/Glysol

Dit is een giftige vloeistof die niet alleen in antivries wordt gebruikt maar ook in cosmetica.

g-Terpinene

In parfum, zeep, scheercrème, deodorant en luchtverfrisser. Kan astma en aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel veroorzaken.

Haarverfchemicaliën

Komen voor onder de namen:  Phenylenediamine (Of para-Diaminobenzene (p-Diaminobenzene), PPD or PPDA, Phenylenediamine base, p-Phenylenediamine, 4-Phenylenediamine, 1,4-Phenylenediamine, 4-Benzenediamine, 1,4-Benzenediamine, para-Aminoaniline (p-Aminoaniline), OrsinTM, RodolTM, UrsolTM), Resorcinol (of Resorcin/1-3 Dihydroxybenzene/m-Benzenediol/1,3-Benzenediol), Ammonia en Coal tar.

Hexamidine diisethionate

Een sterk huidirriterend conserveringsmiddel.

4-Hydroxybenzoic

Een chemisch conserveringsmiddel, gemaakt van Benzoic acid. Het kan allergien veroorzaken.

Hydantoin

Een synthetisch conserveringsmiddel dat zijn oorsprong heeft in methanol. Het kan een huidontsteking veroorzaken. Het kan formaldehyde vrijmaken.  Ratten kregen kanker nadat ze ermee werden geïnjecteerd.

Hydroxy benzoic acid

Een chemisch conserveringsmiddel, gemaakt van Benzoic acid. Het veroorzaakt allergien.

Hydroxybenzene

Zie Phenol

Imidazolidinyl Urea

Zie Broomverbindingen

Isoparaffin (C11-12-13-14)

Is gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Dit schadelijke aardolie-ingrediënten wordt aan cosmetische- en huidverzorgingsproducten toegevoegd wegens hun sterke antibacteriële werking en goede opname in de huid. Bovendien zijn deze stoffen erg goedkoop.

Isopropanol

Een harde alcoholsoort uit petroleum. 

Isopropyl alcohol

Een harde alcoholsoort uit petroleum. 

Kunstmatige kleurstoffen en kleuren met het woord “Lakes” erachter

Is een synthetisch conserveringsmiddel. Synthetische conserveringsmiddelen worden aan cosmetische producten toegevoegd wegens de schimmeldodende en bacterieremmende werking. Op deze manier verlengen ze de houdbaarheid van het product. Chemische conserveringsmiddelen zijn echter één van de hoofdoorzaken van allergische reacties op cosmetische producten. Ze kunnen dermatitis veroorzaken en formaldehyde vrijmaken. Daarbij komt dat ze door onze huid worden opgenomen en via de bloedbaan in ons vetweefsel  en onze organen terechtkomen. Hier kunnen zij ernstige schade aanbrengen en ons immuunsysteem verzwakken.

Lauramide DEA

Dit is de basis voor zeep. Het schuimt goed, maar het is kankerverwekkend. Zie ook DEA

4-methylbezilideenkampfer

Deze niet biologisch afbreekbare chemische stof wordt onder andere toegepast als synthetische UV filter. Ze kan huidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Vanwege het niet kunnen afbreken in het milieu komen grote concentraties van deze stof in het  grondwater waardoor ze in de voedselpiramide terechtkomt

Magnesium laureth sulfate

Zie Sodium lauryl Sulfate

MDM hydantoin

Zie Formaldehyde

MEA

Zie DEA 

Methanal

Zie Formaldehyde

Methanol

Zie alcohol

Methylalcohol

Zie alcohol.

Methylaldehyde

Net als andere stoffen die methyl bevatten kan ook deze stof de huid sterk irriteren.

Methylcellulose

Veroorzaakt kanker bij ratten.

Methylchloro isothiazolinone

Een conserveringsmiddel waar veel mensen allergisch voor zijn.

Methyldibromo gluraronitrile

Een conserveringsmiddel dat allergische reacties kan veroorzaken. Het zit onder andere in shampoo, lotions en zonbeschermingsproducten.

Methyleenchloride

Deze stof komt niet alleen voor afbijtmiddelen maar ook in shampoos en parfum. Het is kanker-verwekkend.  Het wordt in het lichaamsvet opgeslagen. Omdat het in  het lichaam wordt omgezet tot kool-monoxide neemt het zuurstofgehalte in het bloed af. Kan hoofdpijn, geïrriteerdheid, vermoeidheid, tinteling in de ledematen, duizeligheid, aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, verdoving/gevoelloosheid veroorzaken.

Methylene oxide

Zie formaldehyde

Methylisochlorothiazolinon

Een conserveringsmiddel dat allergische reacties kan veroorzaken.

Methyl-isothiazollinone

Dit is een conserveringsmiddel dat contactallergie kan veroorzaken.

Methylparaben

Is een synthetisch conserveringsmiddel. Deze stof wordt toegevoegd aan cosmetische producten wegens de schimmeldodende en bacterieremmende werking. Op deze manier verlengen ze de houdbaarheid van het product. Chemische conserveringsmiddelen zijn echter één van de hoofdoorzaken van allergische reacties op cosmetische producten. Ze kunnen dermatitis veroorzaken en formaldehyde vrijmaken. Daarbij komt dat ze door onze huid worden opgenomen en via de bloedbaan in ons vetweefsel  en onze organen terechtkomen. Hier kunnen zij ernstige schade aanbrengen en ons immuunsysteem verzwakken.

Micro Wax

Wordt  gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Dit schadelijke aardolie-ingrediënt wordt aan cosmetische- en huidverzorgingsproducten toegevoegd wegens hun sterke antibacteriële werking en goede opname in de huid. Bovendien zijn deze producten bijproducten van de olie- en benzine industrie, en dus erg goedkoop.

Microcrystalline wax

Wordt gemaakt van minarale olie en is een bijproduct van petroleum. Het veroorzaakt acne en ander huidproblemen. Het vertraagt de cel-ontwikkeling. Bij opname is het onverteerbaar voor het lichaam. Het hoopt zich op in vetweefsels.  Het komt in veel producten voor.  Baby olie bestaat zelfs voor 100% uit minerale olie! Ook zit het  bijvoorbeeld in nagellak, lippenstift en mascara.

Mineral oil (Minerale olie)

Wordt gemaakt van minarale olie en is een bijproduct van petroleum. Het veroorzaakt acne en ander huidproblemen. Het vertraagt de cel-ontwikkeling. Bij opname is het onverteerbaar voor het lichaam. Het hoopt zich op in vetweefsels.  Het komt in veel producten voor.  Baby olie bestaat zelfs voor 100% uit minerale olie! Ook zit het  bijvoorbeeld in nagellak, lippenstift en mascara.

Musk-verbindingen (musk-xyleen, muskketon en musk-ambrette)

Deze synthetische geurstofverbindingen zitten vooral in wasmiddelen, aftershave, parfum, deodorant, zeep en andere geparfumeerde producten. De meest voorkomende is musk-xyleen. Deze stof wordt opgeslagen in vetweefsel. Lange-termijn-onderzoek bij muizen liet zien dat musk-xyleen in hoge concentraties kanker veroorzaakte. Zie verder Parfum

Myrtrimonium bromide

Is een conserveringsmiddel dat de huid sterk kan irriteren. Het is slechts met mate toegestaan in cosmetica.

Nano Particles

Veel zonnebrandmiddelen en mineral make-up bevatten nano particles, ook de biologische merken!. Nano particles zijn ultra fijngemalen deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en o.a. vroegtijdige huidveroudering en huidkanker in de hand kunnen werken. Uit recent onderzoek is bovendien gebleken dat het een zeer schadelijk stof is voor het milieu. Het is lastig te zien of een product vrij is van nano particles omdat het  meestal niet op de verpakking vermeld staat.

NDEA

Zie DEA

Octyl methoxy cinnamate (OMC)

Deze niet biologisch afbreekbare chemische stof wordt onder andere toegepast als synthetische UV filter. Ze kan huidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Vanwege het niet kunnen afbreken in het milieu komen grote concentraties van deze stof in het  grondwater waardoor ze in de voedselpiramide terechtkomt.

Oxomethane

Zie formaldehyde

Oxymethylene

Zie formaldehyde

Ozokerite

Een aardolie ingrediënten dat gemaakt wordt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Dit schadelijke product wordt aan cosmetische- en huidverzorgingsproducten toegevoegd wegens de sterke antibacteriële werking en goede opname in de huid. Deze producten zijn als bijproducten van de olie- en benzine industrie erg goedkoop.

Parabenen (ethyl-methyl-propylbuthylparabenen)

Is een synthetisch conserveringsmiddel. Deze stof wordt toegevoegd aan cosmetische producten wegens de schimmeldodende en bacterieremmende werking. Op deze manier verlengen ze de houdbaarheid van het product. Chemische conserveringsmiddelen zijn echter één van de hoofdoorzaken van allergische reacties op cosmetische producten. Ze kunnen dermatitis veroorzaken en formaldehyde vrijmaken. Daarbij komt dat ze door onze huid worden opgenomen en via de bloedbaan in ons vetweefsel  en onze organen terechtkomen. Hier kunnen zij ernstige schade aanbrengen en ons immuunsysteem verzwakken.

Paraffine/Paraffin jelly

Een aardolie ingrediënten dat gemaakt wordt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Dit schadelijke product wordt aan cosmetische- en huidverzorgingsproducten toegevoegd wegens de sterke antibacteriële werking en goede opname in de huid. Deze producten zijn als bijproducten van de olie- en benzine industrie erg goedkoop.

Paraffinum-liquidum

Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Parfum

Bevat veel gevaarlijke synthetische ingrediënten.

Parrafinum-subliquidum

Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

PEG

Is de afkorting van polyethylene glycol/polyether glycol. Het is kankerverwekkend.

Petrolatum

Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Petroleum jelly (Vaseline)

Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Phenylenediamine

Synoniemen zijn: para-Diaminobenzene (p-Diaminobenzene), PPD or PPDA, Phenylenediamine base, p-Phenylenediamine, 4-Phenylenediamine, 1,4-Phenylenediamine, 4-Benzenediamine, 1,4-Benzenediamine, para-Aminoaniline (p-Aminoaniline), OrsinTM, RodolTM, UrsolTM
Deze stof kan o.a. oogirritaties, traanogen, blindheid, astma tot gevolg hebben. Bij regelmatig en  langdurig contact met de huid kan het contactallergie veroorzaken.

Phenol (hydroxybenzene)

Deze stof wordt gebruikt als UV filter in zonnebrandproducten. Het wordt uit coal tar gemaakt, is zeer giftig en wordt opgenomen in de bloedbaan. Zie ook Coal tar

Phenoxy ethanol

Een conserveringsmiddel gemaakt van phenol en ethylalcohol (zie aldaar). Het kan allergie veroorzaken.

Phenoxy ethylparaben

Een conserveringsmiddel gemaakt van phenol en Ethylalcohol (zie aldaar). Het kan allergie veroorzaken.

Phthalates

Synoniemen zijn: Di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP)
Deze stof komt voor in parfums, haargels, nagellak, zeep, shampoo en haarlak. Onderzoek met proefdieren heeft aangetoond dat grote hoeveelheden van deze chemische stof de hormoonfunctie verstoren en geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken. De concentratie van dit product in bijvoorbeeld nagellak, zeep, parfum, shampoo en haarlak vrij hoog. Zie ook Parfum

Polyethylene glycol/Polyether glycol

Zie PEG

Polysorbate

Bijvoorbeeld polysorbate 20-60 of 80, deze stoffen zijn opgebouwd uit PEG. Ze zijn synthetisch en kunnen allergien veroorzaken. Zie verder PEG

Potassium sorbate

Een huidirriterend conserveringsmiddel.

Propanol

Een harde alcoholsoort uit petroleum. Zie Alcohol 

Propyl alchol

Een harde alcoholsoort uit petroleum. Zie Alcohol 

Propylparaben

Zie

Synthetische conserveringsmiddelen

Propylene glycol

Een vervager voor gycerine. Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Het kan opgenomen worden in de bloedbaan en mogelijk hartritme stoornissen, nierschade en leverafwijkingen veroorzaken.

PVP/VA copolymeer

Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Resorcinol/Resorcin/1-3 Dihydroxybenzene/m-Benzenediol/1,3-Benzenediol

Een giftige stof die bij inademing irritatie van de luchtwegen geeft. Als het in contact met de ogen komt kan het permanente schade geven. Bij huidcontact kan het ernstige huidontsteking en verlies van de bovenste huidlagen veroorzaken.

RETH

Zie PEG

SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol)

Zie Alcohol

Siliconen

Synthetische siliconen zijn huidonvriendelijk en laten net als minerale oliën een laagje op de huid achter dat de huid afsluit. Het zit in huid- en haarverzorgingsproducten, make-up en tandpasta. Siliconenoliën zijn schadelijk voor het milieu. Voorbeelden van siliconenolie zijn: Dimethicone, Dimethicone copolyol, Dimethiconol, Diphenyl dimethicone/Simethicone, Stearoxy dimethicone en Stearyl dimethicone.

Simethicone

Zie Siliconen

Sodium Benzoate

Een huidirriterend conserveringsmiddel gemaakt van sodiumzout.

Sodium dehydroacetate

Een synthetisch huidirritered conserveringsmiddel gemaakt van sodiumzout.

Sodium hydroxymethyl glycinate

Een conserveringsmiddel.

Sodium laureth sulfate (SLES)

Zie Sodium lauryl sulfate (SLS)

Sodium lauryl sulfate (SLS)

Zit in 90 % van alle producten die schuimen, zoals shampoos, tandpasta, vloeibare handzeep, doucheschuim, crèmespoeling, etc. Het kan o.a. oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, roos en allergische reacties veroorzaken.

Sodium Oleth sulfate

Zie Sodium lauryl sulfate (SLS)

Sodium saccharin

Een kunstmatige zoetstof die kanker veroorzaakt bij proefdieren. Zit niet alleen in suikervrije voedings-middelen, maar ook in tandpasta en lippenstift.

Stearoxy dimethicone

Zie Siliconen

Stearyl dimethicone

Zie Siliconen

Synthetische conserveringsmiddelen

In  cosmetica. Veroorzaken allergische reacties en verzwakt ons immunsysteem.

Lees meer

Synthetische geurstoffen

Synthetische geurstoffen komen voor in parfum, decoratieve cosmetica, haarlak en andere haarverzorgingsproducten, lotions, crèmes, zeep, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, wasverzachter en luchtverfrissers. Het lijkt alsof het product lekker ruikt, maar in werkelijkheid snuiven we een cocktail van gevaarlijke chemicaliën op. Er kunnen tot wel 4000 verschillende chemische ingrediënten gebruikt zijn. Symptomen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, exceem, huidverkleuring, hoesten, overgeven, huidirritatie, depressies, hyperactiviteit, geïrriteerdheid. Kankerverwekkend.

Synthetische kleurstoffen

De E-nummers. Er is wettelijk vastgesteld hoeveel ervan gebruikt mag worden in een bepaald product, veel kleurstoffen worden echter gemaakt van coal tar en zijn giftig.

Lees meer

Synthetische UV-filters

Bijvoorbeeld Benzophenone (1 t/m 12), 4-methylbezilideenkampfer en Octyl methoxy cinnamate (OMC). Deze niet biologisch afbreekbare chemische stof wordt onder andere toegepast als synthetische UV filter. Ze kan huidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Vanwege het niet kunnen afbreken in het milieu komen grote concentraties van deze stof in het grondwater en komen ze vervolgens ook in de voedselpiramide terecht.

Talk, talcum, talc

Talk wordt onttrokken uit gemalen speksteen. Het is een natuurproduct, maar het kan vervuild zijn met deeltjes die ook in asbest voorkomen.

TEA

Deze stof kan de hormoonhuishouding verstoren en heeft een negatieve invloed op lever en nieren. Zie verder DEA

TEA laureth sulfate

Zie Sodium lauryl sulfate (SLS)

Triclosan

Zie Synthetische conserveringsmiddelen

Vaseline

Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Zinc pyrithione

De werkzame stof in antiroos-shampoos. Het kan de huid beschadigen.

Centrale zenuwstelsel =de hersenen en het ruggemerg. Aandoeningen zijn bijvoorbeeld: Alzheimer, Concentratie problemen, Dementie, Allergie voor synthetische stoffen, Multiple Sclerosis, Parkinson, Wiege dood.

Symptomen van aantasting van het CZS zijn bijvoorbeeld: troebel zien, disoriëntatie, hoofdpijn, duizeligheid, aphatie, honger, geheugen verlies, gevoelloosheid van het gezicht, nekpijn en pijnlijke ruggegraat.

Referenties:

[1] R. Winter, “A Consumer’s Dictionary of Cosmetic Ingredients” (New York, Three Rivers Press, 1999)
[2] C.Garland & F. Garland, “Effects of Sunscreens on UV Radiation-induced Enhancement of Melanoma Growth in Mice,” Journal of the National Cancer Institute 86 (1994): 798-801
[3] A consumer’s Dictionary of cosmetic ingredients – R. winter, (New York:three rivers press, 1999)
D.Steinman & S. Epstein, “The Safe Shoppers Bible” (New york, Macmillan, 1995)
Kim Erickson, “Drop-Dead Gorgeous” (New York, McGraw-Hill Companies)

Terug naar Zware metalenbelasting

Was this article helpful?
Dislike 0