Parfum

Estimated reading time: 2 min

Steeds meer producten, zoals wasmiddelen, cosmetica, haarlak, lotions, deodorant, shampoo, zeep, afwasmiddel, schoonmaakproducten, etc. bevatten parfum dat samengesteld is uit synthetische geurstoffen. De chemicaliën in deze parfums worden zo gecombineerd dat het voor onze hersenen “lijkt” alsof we een lekker geurtje ruiken en dus zijn wij nog steeds geneigd bij parfum te denken aan lekker geurende bloemen essences op een frisse lentedag. In werkelijkheid snuiven we echter een cocktail van gevaarlijke kankerverwekkende en giftige chemicaliën op. Parfums  en geurstoffen bestaan  voor 95 procent uit gevaarlijke petrochemicaliën. Dit zijn chemicaliën onttrokken uit petroleum.

Symptomen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijn, duizeligheid, allergische uitslag, verkleuringen van de huid, hevig hoesten, overgeven en huidirritatie.

Uit laboratoriumonderzoek bleek verder dat parfums het centrale zenuwstelsel kunnen aantasten, depressie, apathie, overactiviteit, geïrriteerdheid en andere gedragsstoornissen kunnen hiervan het gevolg zijn.  Andere klachten kunnen zijn: wazig zien, gedesoriënteerdheid, geheugenverlies, gevoelloosheid van het gezicht, pijn in de nek en ruggengraat.

Weekmakers
In mei 2002 vond er een groot onderzoek plaats waarbij 72 populaire geparfumeerde producten en parfums werden onderzocht op de aanwezigheid van ftalaten, de weekmakers. Deze stof kan hormoonstoornissen, permanente geboorteafwijkingen en aantasting van de mannelijke reproductieorganen veroorzaken. Hij werd gevonden in 52 van de 72 geteste producten, waaronder 9 van de 14 geteste deodoranten, 6 van de 7 haargels, 4 van de 7 haarmoussen, 14 van de 18 haarsprays, 2 van de 9 bodylotions en in alle geteste parfums.

Alhoewel verboden door de EU, wordt deze stof dus toch nog met grote regelmaat gebruikt. Omdat de parfumbranche werkt met handelsgeheimen is controle op het gebruik van dit product lastig. Fabrikanten beroepen zich op dit handelsgeheim, zodat zij niet de exacte samenstelling van hun parfum op het etiket hoeven te vermelden om zo hun unieke geur te beschermen voor de concurrent. Ze kunnen de informatie gecodeerd weergeven, bijvoorbeeld onder de noemer “fragrance”. Natuurlijke verzorgingsproducten bevatten alleen natuurlijke geurstoffen afkomstig van etherische oliën, die wel veilig zijn voor onze gezondheid.

Muskverbindingen zijn goedkope synthetische geurstoffen die veelvuldige gebruikt worden in plaats van kostbare natuurlijke geurstoffen zoals lavendel, tijm of vanille. De geuren van zeep, cosmetica en schoonmaakmiddelen zijn vaak afkomstig van synthetische muskverbindingen. Musk-xyleen is een nitromuskverbinding die veel voorkomt in after-shave, parfum, zeep en wasmiddel. In pas gewassen kleding zitten resten van deze stof waardoor zij terecht komt op onze huid. Onze huid neemt muskverbindingen gemakkelijk op waardoor ze in onze weefsels terecht komen. Ze zijn moeilijk af te breken door ons lichaam, werken vergrotend op de lever en zijn kankerverwekkend.  

Musk-xyleen is nog steeds toegestaan. Wel werden de grenswaarden voor de hoeveelheid toegestane musk-xyleen in deodorant en huidverzorgingsproducten en aftershave aan banden gelegd. Musk-xyleen staat op de lijst van stoffen die Europese landen per 2010 zullen uitbannen (OSPAR 2000), maar u smeert ze de komende jaren dus nog gewoon op uw huid wanneer u deodorant, zeep, cosmetica, aftershave en wasmiddel gebruikt.  Vandaar dat het aan te raden is geparfumeerde producten en parfums zoveel mogelijk te vermijden en alleen gebruik te maken van producten die met etherische oliën van goede kwaliteit geparfumeerd zijn of schaf voortaan ongeparfumeerde producten aan.

[ Health Risks from Perfume: The Most Common Chemicals Found in Thirty-One Fragrance Products by a 1991 EPA Study / Julia Kendall, 1995]. [[1] Rimkus et al (1994), Nitro muks in human adipose tissue and breast milk, in: WWF, 2000.]

Was this article helpful?
Dislike 0