SARS-CoV-2-virus of te wel het COVID-19

U bent hier:
Estimated reading time: 5 min

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt de ziekte SARS-CoV-2-virus of te wel het COVID-19.
De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.  

Klachten die veel voorkomen:
–             
Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
–             
Hoesten
–             
Benauwdheid
–             
Verhoging of koorts
–             
Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

(bron:RIVM)

Voor COVID-19 is er een NHG-protocol dat wordt gebruikt door huisartsen. Dit houdt in dat er geen medicijnen worden voorgeschreven. Ook is er een RIVM-protocol voor ziekenhuizen, welke ook geen medicamenteuze behandeling bevat, maar wel verwijst naar de SWAB medicamenteuze behandelopties, die alleen in een wetenschappelijk klinisch onderzoek mogen worden ingezet.

In ziekenhuizenonderzoeken zijn de meest ingezette geneesmiddelen:
–              Chloroquine (CQ)
–              HydroxyChloroquine (HCQ)
–              Remdesivir

Voor een goede werking van HCQ is het erg belangrijk  om hierbij ook zink in te zetten .

Bron: https://zelfzorgcovid19.nl/

Uit diverse studies komt naar voren dat tekorten aan mineralen, vitamines en  andere essentiële nutriënten de vatbaarheid, het verloop en de uitkomst van virusinfecties negatief kunnen beïnvloeden.

Door een toegenomen leeftijd, chronische aandoening of slordige life style ontstaan vaak chronische tekorten waardoor het immuunsysteem verzwakt.
Het bizarre is dat er voor COVID-19 een behandeling is die in het vroege stadium goed werkt, maar deze is in Nederland nog steeds verboden.

De 5 meest voorkomende tekorten zijn:

  • Zink
  • Quercetine
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Selenium

Zink
Zink is zeer belangrijk voor het immuunsysteem. Hoe ouder men wordt hoe minder effectief  de opname van zink is. Het lichaam heeft tussen de 10 en 20 mg per dag nodig en dit halen we uit de voeding. Ouderen, vegetariërs en veganisten hebben vaak een zink tekort.
In welke voedingsmiddelen zit relatief veel zink?
*             Oesters:  bevatten het meeste zink van alle voedingsmiddelen (ongeveer 59,2 mg per 100 g).  
              2 oesters per dag zorgen voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
*             Pompoenpitten;
*             Lijnzaad;
*             Paté;
*             Rundvlees. Een portie rundvlees van 200 g voorziet in de dagelijkse behoefte aan zink.

Een chronische aandoening of een heftige infectie kan eveneens een zink te kort laten ontstaan. Dan is de vraag groter dan het aanbod. Net zoals bij een leefsituatie die te wensen over laat zoals bijvoorbeeld alcoholisme. Bij een chronisch zink-tekort is een aanvulling door middel van zink-supplementen op het dagelijks dieet noodzakelijk.

Aanbevolen preventieve inname: Zink • 15 mg per dag 1 tablet.
Zink in de vorm van zink-gluconaat, zink-glycinaat, zink-methione of zink-citraat. Geen zink-oxide. Zink-sulfaat mag ook, maar dan is de dosering 30 mg per dag.

Als u al last heeft van een milde infectie kunt u gedurende 7 dagen de doses verhogen naar 120 mg per dag ( 2 x 4 tabletten/dag van 15 mg)

Betreffende het COVID-19 virus is op Zelfzorgcovid19.nl te lezen: “Wij stellen dat het menselijke immuunsysteem perfect is uitgerust om het SARS-CoV-2-virus aan te pakken en dat het COVID-19-geassocieerde sterftecijfer (C.F.R.) grotendeels kan worden verminderd door de zink dieet inname te verbeteren en de zinkvormige absorptie (via Zn2+-ionoforen voor ouderen – chloroquine, eventueel kinine of clioquinol) te verbeteren” .

En:

“Behandeling niet-IC patiënten met zink versus zonder zink is 2x zo effectief”

Hierbij wordt dus aangegeven dat zink-suppletie belangrijk is bij COVID-19, maar dat dit alleen effectief is als er tevens een zogenaamde zink-ionofoor gegeven wordt om zink in de cel te krijgen

Voorbeelden van zink-ionoforen zijn: Chloroquine (CQ), Hydroxychloroquine (HCQ), Kinine, Quercetine (QCT).

Quercetine
Quercetine is een supplement dat overal te koop is voor iedereen en het heeft geen heftige bijwerkingen. De meeste andere zink-ionoforen, zoals CQ, HCQ en Kinine, zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar (deze zijn dan vaak wel krachtiger maar geven wat meer kans op bijwerkingen). 

Quercetine gaat ontstekingen tegen en is een zink-ionofoor; dat wil zeggen dat het de zink opname bevordert. De dosis quercetine die u nodig heeft is ongeveer 500 tot 1.000 mg per dag. Deze stof zit in veel voedingsmiddelen zoals ui en kappertjes, maar dan dient u meer dan een kilo per dag te consumeren. Dat is een beetje onwerkelijk en dit kunt u dus beter innemen als supplement.

Aanbevolen preventieve inname: Quercetine • 1 x 1000mg per dag. Innemen i.c.m. zink en vet (bijvoorbeeld pindakaas, kaas, worst).

Als u al last heeft van een milde infectie kunt u, gedurende 7 dagen, de doses verhogen naar 4000 mg per dag ( 2 x 4 tabletten/dag van 500mg)

Vitamine C
Vitamine C stimuleert de opname van Quercetine en is, samen met zink, zeer nuttig voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem.
Voeding met de hoogste gehaltes aan Vitamine C zijn o.a.:

Paprika, zwarte bessen, spruitjes, peterselie en boerenkool. Deze voedingsmiddelen  bevatten meer dan 100mg per 100 gram en zijn daarmee belangrijke leveranciers van vitamine C. Kiwi’s, aardbeien, rode kool en spinazie bevatten ongeveer 50mg Vitamine C per 100 gram.
Veel mensen eten te weinig groente en hebben dus een relatief Vitamine C tekort .

Aanbevolen preventieve inname: Vitamine C • 1000mg – 2000mg per dag, samen met quercetine.

Als u al last heeft van een milde infectie kunt u, gedurende 7 dagen, de doses verhogen naar 8000 mg per dag ( 8 x 2 tabletten/dag van 500mg, d.w.z. om de 2 uur)

Vitamine D
Ook Vitamine D is een belangrijke speler voor het immuunsysteem. De streefwaarde in het bloed zit rond de 100. Om te bepalen of u een tekort heeft, kunt u het beste een bloedtest laten doen om te bepalen wat uw actuele is. In het begin van het jaar hebben de meeste mensen een tekort vanwege het gebrek aan zonneschijn. Wanneer u de waarde van uw gehalte in het bloed weet kunt u met de volgende formule uitrekenen hoe u snel op de streefwaarde van 100 **** kunt komen:

40 maal (100-uw waarde ) maal lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld een persoon van 80 kilo met een bloedwaarde van 50 heeft dus dan nodig:
40 maal (100-50) maal 80= 40 maal 50 maal 80 = 2000 maal 80= 160.000 IU.

Deze eenmalige dosis brengt de waarde dan snel omhoog. Dit kan geregeld worden via een recept met Vitamine D preparaten van D-cura. Deze bevatten 100000 IU of lager en worden vergoed.

Voedingsmiddelen die veel Vitamine D bevatten zijn met name soorten vette vis te weten sardientjes, ansjovis, forel, zalm, makreel en haring, maar ook eieren bevatten veel vitamine D.

Het lichaam kan zelf Vitamine D maken door middel van zonlicht. Een periode van 15 minuten in de zon zitten in het voorjaar, zomer of najaar met 25% van het lichaam ontbloot, geeft net zoveel Vitamine D als een supplement van 15000 IU.

Aanbevolen preventieve inname : 1 x 4000IE/dag

Als u al last heeft van een milde infectie kunt u, gedurende 7 dagen, de doses verhogen naar 6000 IU per dag ( 2 x 3 tabletten/dag van 25μg)

Uit een drietal studies blijkt de belangrijke rol die een vitamine-D-tekort speelt in het verloop van COVID-19 :

“Vitamine D-tekort verhoogt de incidentie van luchtweginfecties. Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd hebben een tekort aan vitamine D. Als een vitamine D-deficiëntie wordt geassocieerd met incidentie of ernst van de SARS-CoV-2-infectie, zou een wereldwijde oproep kunnen worden gedaan voor vitamine D-supplementatie om de pandemie te beperken.” Conclusie uit een Belgisch onderzoek onder 186 COVID-19 patiënten is dat met name bij mannen een vitamine-D-tekort sterk samenhangt met de incidentie en het stadium van de ziekte zoals zichtbaar op een CT-scan (16).

Conclusie uit een Filipijns onderzoek onder 212 COVID-19 patiënten is dat een negatief verloop sterk samenhangt met het vitamine-D-tekort .

Conclusie uit een Indonesisch onderzoek onder 780 COVID-19 patiënten is dat mortaliteit en vitamine-D-tekort sterk samenhangen ook wanneer gecontroleerd wordt voor leeftijd, geslacht en co-morbiditeit.

Selenium
Selenium is een spore element en speelt eveneens een belangrijke rol in het immuunsysteem en in het verloop van virale infecties.
U heeft minimaal 52 microgram per dag nodig. De belangrijkste bron van selenium zijn paranoten. In 100 gram van deze noten zit 1917 microgram. Een paar noten per dag is dus al voldoende.

De volgende groepen voedingsmiddelen die veel selenium bevatten zijn allemaal  vissoorten: zalm, poon, tonijn, haring, makreel en ansjovis. Daarnaast bevatten een aantal noten en pitten ook veel selenium, te weten zonnebloempitten, chiazaad en cashewnoten.

Aanbevolen preventieve inname: Selenium • 200µg per dag.

Als u al last heeft van een milde infectie kunt u, gedurende 7 dagen, de doses verhogen naar 400μg per dag ( 2 x 1 tabletten/dag van 200μg)

Bronnen:

https://zelfzorgcovid19.nl/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31305906/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18200755/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15750665/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490603/https://www.researchgate.net/publication/339987159_On_the_reduction_of_COVID-19_associated_case_fatality_rate_reckoning_of_a_physicisthttps://www.preprints.org/manuscript/202004.0094/v1https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.02.20080036v1.full.pdfhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25050823/https://www.sohf.nl/nutrient/quercetinehttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373990/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200429105907.htm

Was this article helpful?
Dislike 0