Vermoeidheid

U bent hier:
Estimated reading time: 1 min

Na koorts en hoesten is moeheid dikwijls een reden om naar de huisarts te gaan.  Hoe ernstig ook, vermoeidheid is meestal een te vage klacht. Laboratoriumonderzoek kan  alleen maar een onderliggende ziekte of stoornis, zoals toxoplasmose, bloedarmoede, schildklieraandoeningen, reuma of diabetes uitsluiten. Een medische oorzaak voor vermoeidheid wordt echter regelmatig niet gevonden. Vaak komt men dan na een huisartsenbezoek  thuis met een onbevredigend gevoel.

Onderzoek

Het Nederlands Instituut voor onderzoek van de Eerstelijnsgezondheidszorg (NIVEL) deed in 1997 een onderzoek naar langdurige lichamelijk onverklaarbare vermoeidheid. Daarbij werd geconcludeerd dat ernstige aanhoudende vermoeidheid wel degelijk een ziekte kan worden genoemd. Wil er echter sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) dan moet de aanhoudende of  terugkerende vermoeidheid langer dan zes maanden duren.
bron: www.nivel.nl/pdf/ns2_rapport5.pdf

Oorzaken

Vermoeidheid kan ook het gevolg zijn van ons moderne leef- en eetpatroon. De combinatie van carrière en gezinsleven zou voor met name veel vrouwen uit de leeftijdscategorie 25-45 jaar een extra stressfactor vormen. Aanhoudende stress is één van de meest  relevante oorzaken van (chronische) vermoeidheid. Mogelijk kunnen ook een gecompliceerde zwangerschap of bevalling of  problemen met menstruatie en anticonceptie uiteindelijk leiden tot vermoeidheid.  Of het eetpatroon: overmatige consumptie van welvaart junkfood, die barstensvol kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen zit.  Minder bekend, maar zeker een belastende factor zijn de moderne lichaamsverzorgende producten, parfum en cosmeticaproducten; producten die synthetische ingrediënten bevatten die de gezondheid kunnen ondermijnen. Ook onze verre vakantiebestemmingen kunnen de oorzaak zijn van (chronische) vermoeidheid. De vakanties gaan steeds vaker naar tropische landen. Daardoor komt men steeds vaker in aanraking met  allerlei micro-organismen en parasieten. Dengue Fever, ook wel knokkelkoorts genoemd, is zo’n tropenziekte die na een hevige koorts ontaardt in een ernstige aanhoudende vermoeidheid. Of wat te denken van allerlei parasieten die via exotisch eten of verre reizen in het bloed terecht kunnen komen.

Maar ook een candida, zware metalen belasting, verzuring, electromagnetische belasting, allergieen, een oude inentingsbelasting, een shigella belasting en nog ettelijke andere belastingen  kunnen de oorzaak zijn van een lang bestaande moeheid. Met de VEGAtest is op betrekkelijk eenvoudige manier de oorzaak van de klacht te achterhalen en zodra de oorzaak bekend is, ook effectief aan te pakken.

Was this article helpful?
Dislike 0