Oor ontsteking

Estimated reading time: 1 min

De meest voorkomende oorontsteking is de middenoorontsteking. Dit is een acute middenoorontsteking ten gevolge van een bacteriële infectie De verantwoordelijke bacteriën zijn vooral streptokokken, stafylokokken, pneumokokken.

Bij keelinfecties kunnen bacteriën via de buis van Eustachius het middenoor binnendringen. De ontsteking kan ook ontstaan doordat bacteriën via het trommelvlies het middenoor binnenkomen. Onder normale omstandigheden is het trommelvlies niet doorgankelijk voor bacteriën, maar wanneer een gaatje in dit vlies ontstaat, vormt deze route wel een gevaar voor het binnendringen van bacteriën. Soms ontstaat deze vorm van oorontsteking na een vliegreis waarbij dan vermoedelijk bacteriën in het middenoor zijn gekomen door het drukverschil tijdens de vlucht. De Klachten zijn: hevige pijn in het oor, gehoorproblemen, gezwollen lymfeklieren. Soms is er ook een algemene malaise, al dan niet met koorts.

Middenoorontsteking komt vooral voor bij kleine kinderen. Het begint vaak ‘s avonds, soms in de loop van de dag, met een vol gevoel of druk in de oren en soms hevige pijn. Kinderen hebben een kortere en meer rechtere buis van Eustachius dan volwassenen. Een acute ontsteking kan chronisch worden. Een chronische ontsteking kan ook verband houden met allergie, tuberculose, mazelen of een andere ziekte.
Bron: http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/734/Oorontsteking–acute-.html

Was this article helpful?
Dislike 0