Vitamine B zou Alzheimer kunnen remmen

Bij vrijwel alle ouderen neemt het hersenvolume met het stijger der jaren af.  Deze afname is groter als er  tevens sprake is van de ziekte van Alzheimer.  Een van de oorzaken van deze afname is de concentratie homocysteine in plasma. Echter een hogere vitamine B-status kan zorgen voor een lagere homocysteïne concentratie. Belangrijk hierbij zijn met name vitamine B6, foliumzuur en B12.


Bij 223 ouderen werd het effect van suppletie met 0.8 mg foliumzuur, 0.5 mg B12 (cyanocobalamine) en 20 mg B6 (pyridoxine HCl) op homocysteïneconcentratie en hersenvolume  vergeleken met een placebo groep. Na twee jaar was in de vitamine B-groep zowel de concentratie homocysteïne als de afname van het hersenvolume lager dan die van de controlegroep. Frappant was dat afname het grootst was bij de proefpersonen die aan het begin van het onderzoek de hoogste concentratie hadden.
Zou suppletie met vitamine B de progressie van Alzheimer kunnen remmen ?

Smith, A. D., S. M. Smith, C. A. de Jager, P. Whitbread, C. Johnston, G. Agacinski, A. Oulhaj, K. M. Bradley, R. Jacoby en H. Refsum. Homocysteine-Lowering by B Vitamins Slows the Rate of Accelerated Brain Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial. PLoS One 2010, Sep 8;5(9):e12244.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
On Key

Gerelateerde Blogs

senior, elderly, people

Allemaal aan de statines

    Nieuw onderzoek plaatst vraagtekens bij richtlijn omtrent beginnen met statines Als je een gezonde 50-plusser bent en geen hartziekte hebt, komt het veel voor

vaccine, biochemistry, mask

Giftige stoffen in Covid-vaccins

In de coronavaccins werden vanaf het begin schadelijke stoffen aangetroffen. dr Hannes Strasser keek hoe giftig de stoffen zijn en ontdekte dat sommige helemaal niet

Vragen? Zoek in de kennisbank.