Vitamine B zou Alzheimer kunnen remmen

Bij vrijwel alle ouderen neemt het hersenvolume met het stijger der jaren af.  Deze afname is groter als er  tevens sprake is van de ziekte van Alzheimer.  Een van de oorzaken van deze afname is de concentratie homocysteine in plasma. Echter een hogere vitamine B-status kan zorgen voor een lagere homocysteïne concentratie. Belangrijk hierbij zijn met name vitamine B6, foliumzuur en B12.


Bij 223 ouderen werd het effect van suppletie met 0.8 mg foliumzuur, 0.5 mg B12 (cyanocobalamine) en 20 mg B6 (pyridoxine HCl) op homocysteïneconcentratie en hersenvolume  vergeleken met een placebo groep. Na twee jaar was in de vitamine B-groep zowel de concentratie homocysteïne als de afname van het hersenvolume lager dan die van de controlegroep. Frappant was dat afname het grootst was bij de proefpersonen die aan het begin van het onderzoek de hoogste concentratie hadden.
Zou suppletie met vitamine B de progressie van Alzheimer kunnen remmen ?

Smith, A. D., S. M. Smith, C. A. de Jager, P. Whitbread, C. Johnston, G. Agacinski, A. Oulhaj, K. M. Bradley, R. Jacoby en H. Refsum. Homocysteine-Lowering by B Vitamins Slows the Rate of Accelerated Brain Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial. PLoS One 2010, Sep 8;5(9):e12244.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
On Key

Gerelateerde Blogs

salmon, fish, grilled fish

Vitamine D-tekort?

Slik ook magnesium! Magnesium en vitamine D kunnen niet zonder elkaar. We hebben waarschijnlijk een tekort aan beide, maar magnesium speelt een sleutelrol bij het

foliage, cannabis, marijuana

Antibiotica en CBD

De voordelen van cannabidiol of CBD – uit cannabis en hennepplanten – blijven zich opstapelen. Het middel wordt toegepast in de behandeling van epilepsie en

fireworks, new year's eve, sparkler

Nieuwe website

Omdat de tijd en ontwikkelingen niet stilstaan werd het tijd om mijn website in een nieuw jasje te steken. Met trots presenteer ik u mijn

Vragen? Zoek in de kennisbank.