Hoeveel vitamine D tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is een dagelijkse suppletie van 4000 IE vitamine D veilig en effectief.
Onderzoekers van de Medical University van South Carolina bestudeerden de optimale vitamine D-dosering tijdens de zwangerschap. Ze volgden hiertoe 350 zwangere vrouwen vanaf de 12e tot 16e week tot aan de bevalling. De vrouwen werden willekeurig in 3 groepen verdeeld en kregen dagelijks 400 IE, 2000 IE of 4000 IE vitamine D. In de 4000 IE-groep behaalden meer vrouwen een optimale vitamine D-concentratie (minimaal 80 nmol/L) dan in beide andere groepen.

Vrouwen in de 2000 IE- en 4000 IE-groep hadden respectievelijk 50% en 60% meer kans om een optimale vitamine D-status te bereiken dan vrouwen in de 400 IE-groep. Vitamine D-suppletie leidde direct tot een toename van de actieve vorm van vitamine D (1,25-dihydroxyvitamine D) in het bloed, waarbij ook hier de meest optimale concentraties werden bereikt in de 4000 IE-groep.

Er werden geen bijwerkingen gemeld. Volgens de onderzoekers is een dagelijkse suppletie met 4000 IE tijdens de zwangerschap veilig en het meest effectief om een optimale vitamine D-concentratie te bereiken voor de moeder en het ongeboren kind.

Bron: Hollis BW, Johnson D, [..], Wagner CL. Vitamin D supplementation during pregnancy: Double blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res 2011 [Epub ahead of print]

Bericht: © Ortho Institute

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
On Key

Gerelateerde Blogs

model, girl, beautiful

Covid 19 vaccins – een leidraad

Door Peter Borger, MSc, PhD1 Peter Borger (MSc Biologie, PhD Medische Wetenschappen) werkte van 1993 tot 2019 voor verschillendeonderzoeksinstituten, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen (Nederland), de

Vragen? Zoek in de kennisbank.