Hoeveel vitamine D tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is een dagelijkse suppletie van 4000 IE vitamine D veilig en effectief.
Onderzoekers van de Medical University van South Carolina bestudeerden de optimale vitamine D-dosering tijdens de zwangerschap. Ze volgden hiertoe 350 zwangere vrouwen vanaf de 12e tot 16e week tot aan de bevalling. De vrouwen werden willekeurig in 3 groepen verdeeld en kregen dagelijks 400 IE, 2000 IE of 4000 IE vitamine D. In de 4000 IE-groep behaalden meer vrouwen een optimale vitamine D-concentratie (minimaal 80 nmol/L) dan in beide andere groepen.

Vrouwen in de 2000 IE- en 4000 IE-groep hadden respectievelijk 50% en 60% meer kans om een optimale vitamine D-status te bereiken dan vrouwen in de 400 IE-groep. Vitamine D-suppletie leidde direct tot een toename van de actieve vorm van vitamine D (1,25-dihydroxyvitamine D) in het bloed, waarbij ook hier de meest optimale concentraties werden bereikt in de 4000 IE-groep.

Er werden geen bijwerkingen gemeld. Volgens de onderzoekers is een dagelijkse suppletie met 4000 IE tijdens de zwangerschap veilig en het meest effectief om een optimale vitamine D-concentratie te bereiken voor de moeder en het ongeboren kind.

Bron: Hollis BW, Johnson D, [..], Wagner CL. Vitamin D supplementation during pregnancy: Double blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res 2011 [Epub ahead of print]

Bericht: © Ortho Institute

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.