Ook Nederlandse zwangeren jodiumtekort

Volgens de onderzoekster Melse-Boonstra blijkt dat bij Europeanen het hoogste jodiumtekort wordt gemeten: 59,9%! Ook in Nederland blijft de jodiuminname van vrouwen tussen de 20 en 48 jaar steken op 149 mcg/dag (Zimmerman en Delange, 2004).

De aanbevolen hoeveelheid voor zwangere vrouwen is volgens de World Health Organization (WHO) 250 mcg/dag. Een jodium te kort voor, tijdens en na de zwangerschap kan leiden tot cognitieve onderontwikkeling van de foetus en het pasgeboren kind.
Om het risico zo laag mogelijk te houden is het dus verstandig zinvol om extra jodium in te nemen voor en tijdens de zwangerschap. Met name in het begin van de zwangerschap is het belangrijk om een jodium te kort te voorkomen.
Ook is onderzocht wat het effect van jodiumsuppletie zou zijn op het cognitief presteren van kinderen tussen de 6 en 13 jaar is. Het lijkt erop dat jodium ook op deze leeftijd kan bijdragen aan een betere cognitieve ontwikkeling.

Melse-Boonstra, A. en N. Jaiswal. Iodine deficiency in pregnancy, infancy and childhood and its consequences for brain development. Best Prac Res Clin Endocrin Metab 2010;24: 29-38.
Zimmerman M. en F. Delange. Iodine supplementation of pregnant women in Europe: a review and recommendations. 2004;58(7); 979-984.

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

smoothie, drink, fruit-7942044.jpg

Voeding- & leefstijladvies bij corona

Een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl zijn de eerste stappen naar een sterke weerstand. Een overzicht van de belangrijkste eet- en leefstijlgewoontes die je

virus, microscope, infection-1812092.jpg

COVID-19: Langetermijneffecten

Sommige mensen blijven gezondheidsproblemen ervaren lang nadat ze COVID-19 hebben gehad. De meeste mensen die coronavirusziekte 2019 (COVID-19) krijgen, herstellen binnen enkele weken. Maar sommige

corona, virus, mask-4971013.jpg

Long COVID versus gezichtsmaskers

‘Long COVID’ is -zoals u weet- de verzamelnaam voor de aanhoudende gezondheidsklachten, gerelateerd aan de Covid-19 ziekte, maar wellicht óók gerelateerd aan de wijze van

schuessler, minerals, alternative medicine

Ivermectine opnieuw voor het voetlicht

Ivermectine stond vorig jaar voortdurend in de spotlights als mogelijke behandeling voor Covid-19. In sommige studies werd destijds beweerd dat ivermectine zou leiden tot een

Vragen? Zoek in de kennisbank.