Ook Nederlandse zwangeren jodiumtekort

Volgens de onderzoekster Melse-Boonstra blijkt dat bij Europeanen het hoogste jodiumtekort wordt gemeten: 59,9%! Ook in Nederland blijft de jodiuminname van vrouwen tussen de 20 en 48 jaar steken op 149 mcg/dag (Zimmerman en Delange, 2004).

De aanbevolen hoeveelheid voor zwangere vrouwen is volgens de World Health Organization (WHO) 250 mcg/dag. Een jodium te kort voor, tijdens en na de zwangerschap kan leiden tot cognitieve onderontwikkeling van de foetus en het pasgeboren kind.
Om het risico zo laag mogelijk te houden is het dus verstandig zinvol om extra jodium in te nemen voor en tijdens de zwangerschap. Met name in het begin van de zwangerschap is het belangrijk om een jodium te kort te voorkomen.
Ook is onderzocht wat het effect van jodiumsuppletie zou zijn op het cognitief presteren van kinderen tussen de 6 en 13 jaar is. Het lijkt erop dat jodium ook op deze leeftijd kan bijdragen aan een betere cognitieve ontwikkeling.

Melse-Boonstra, A. en N. Jaiswal. Iodine deficiency in pregnancy, infancy and childhood and its consequences for brain development. Best Prac Res Clin Endocrin Metab 2010;24: 29-38.
Zimmerman M. en F. Delange. Iodine supplementation of pregnant women in Europe: a review and recommendations. 2004;58(7); 979-984.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
On Key

Gerelateerde Blogs

senior, elderly, people

Allemaal aan de statines

    Nieuw onderzoek plaatst vraagtekens bij richtlijn omtrent beginnen met statines Als je een gezonde 50-plusser bent en geen hartziekte hebt, komt het veel voor

vaccine, biochemistry, mask

Giftige stoffen in Covid-vaccins

In de coronavaccins werden vanaf het begin schadelijke stoffen aangetroffen. dr Hannes Strasser keek hoe giftig de stoffen zijn en ontdekte dat sommige helemaal niet

Vragen? Zoek in de kennisbank.