Groene thee verbetert cholesterolstofwisseling

Aangetoond is dat het drinken van groene thee de gezondheid kan bevorderen door kanker op succesvolle manier te behandelen en te voorkomen. Daarnaast helpt het om op gewicht te blijven.

Nieuw onderzoek toont aan dat het natuurlijke extract van de Camellia sinensis (theeplant) een zeer krachtig effect heeft op de cholestorolstofwisseling in het menselijk lichaam.

Als gevolg van LDL-cholestorol wordt de weg geplaveid voor hart- en vaatziekten, kanker en leververvetting of steatose. De consumptie van groene thee zorgt dat overtollig cholestorol efficiënter uit het lichaam wordt gewerkt waardoor het risico op vele chronische aandoeningen wordt teruggedrongen.

In één van de eerste studies op dit gebied deden wetenschappers een DNA-analyse om het effect van het actieve bestanddeel in groene thee, epigallocatechin gallate (EGCG), te onderzoeken. De onderzoekers keken specifiek naar catechine om het effect van deze antioxidant op de cholesterolstofwisseling in HepG2 hepatocyten (levercellen) vast te stellen. Ze ontdekten dat de gen-expressie van verschillende genen die gerelateerd zijn aan de cholesterolstofwisseling, waaronder de LDL-receptor, verandert door een behandeling met EGCG.

EGCG verbetert de functie van de LDL-receptor in levercellen. “Dit is zeer belangrijk omdat het goed functioneren van de LDL-receptor je lever in staat stelt om overtollig LDL ‘op te vangen’ en te recyclen,” aldus de onderzoekers. In deze studie wordt aangetoond dat de gen-expressie verandert richting een gezonde LDL-cholesterolstofwisseling doordat de receptoren verbeteren. De lever heeft daarop meer capaciteit om LDL-cholesterol op te vangen en te filteren zodat het kan worden uitgescheiden door het lichaam.

Groene thee verandert niet alleen de LDL-cholesterolstofwisseling, maar ECGC bevat bovendien genen om de productie van Apolipoproteïne B (ApoB) te beperken. De formatie van ApoB is noodzakelijk om LDL-moleculen in het bloed te kunnen vormen. Overtollige productie van ApoB kan echter leiden tot chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, maar ook hartaanvallen en een verhoogd risico op kanker en dementie.

De Chinezen maken al vele generaties gebruik van de voordelen van groene thee. Deze eigenschappen worden nu op wetenschappelijke manier bevestigd door de directe invloed van de actieve bestanddelen op onze genetische structuur te documenteren.

Bron: Naturalnews.com

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.