Aspirine (ascal) niet nodig voor de helft van 70-plussers die haar innemen

De boodschap komt maar niet over: ondanks alle gezondheidswaarschuwingen nemen veel te veel mensen nog steeds elke dag een aspirine ‘voor het geval dat’ tegen hartziekten en beroerten.

Drie grote studies concludeerden vorig jaar dat de risico’s van een lage dosis aspirine – en vooral het verhoogde risico op een gevaarlijke en zelfs dodelijke maagbloeding – groter zijn dan de voordelen ervan. De Amerikaanse Hartstichting veranderde dit jaar het advies door iedereen boven de 70 aan te raden om te stoppen met inname van laaggedoseerde aspirine tegen hartziekten, behalve voor degenen die al hartproblemen hebben of een hartaanval hebben gehad.
Ondanks deze waarschuwing nemen veel Amerikanen van boven de 40 nog steeds routinematig aspirine in als ‘voorzorgsmaatregel’ tegen hartziekte – wat erop neerkomt dat ze pillen slikken in plaats van beter te gaan eten of meer bewegen. Zelfs mensen met een maagzweer – die het risico op maagbloedingen verhoogt – nemen dagelijks aspirine, zo ontdekten onderzoekers van Beth Israel Deaconess Medical Center.

Een ‘aanzienlijk’ aantal mensen van 70-plus neemt uit zichzelf aspirine in en zegt dit niet tegen de arts, aldus de onderzoekers.Zij onderzochten de gegevens uit een enquête, de US National Health Interview Survey, en ontdekten dat 25 procent van de Amerikanen van boven de 40 – ongeveer 29 miljoen mensen – dagelijks aspirine slikt, ook al hebben ze geen hartziekte. Van deze mensen deden 6,6 miljoen dat zonder het hun arts te melden.Voor mensen van boven de 70 zijn de cijfers nog zorgelijker; van hen slikt de helft dagelijks aspirine. Onder mensen met een maagzweer was het aantal zelfs nog hoger, terwijl zij al meer risico lopen op een maagbloeding.

Eerlijk gezegd is dit meer een kwestie van marketing dan van wetenschap. Mensen werden op zo’n grote schaal zodanig onder druk gezet om dagelijks een aspirientje te slikken dat velen de veel stillere boodschappen om dat juist niet te doen, niet hebben gehoord.

Ann Intern Med. 2019 Jul 23

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.