Een op de vier heeft last van bijwerkingen na Covid-vaccin

Ongeveer 25 procent van de mensen die een van de Covid-vaccins hebben gekregen, heeft last van bijwerkingen die variëren van hoofdpijn en vermoeidheid tot diarree en gewrichtspijn.

De meeste bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard en houden een of twee dagen aan, zeggen onderzoekers van King’s College London, die de vaccinbijwerkingen volgden die werden gemeld door de 627.000 gebruikers van de Covid Symptom Study-app.

Bijwerkingen kwamen vaker voor bij vrouwen en onder de 55 jaar. Bij mensen die al een Covid-19-infectie hadden gehad, was een reactie op het vaccin ook drie keer zo waarschijnlijk.

Het percentage bijwerkingen was vergelijkbaar voor de AstraZeneca- en Pfizer-vaccins, waarbij 25 procent een of meer systemische reacties rapporteerde; 35 procent van die groep meldde reacties na de eerste of tweede Pfizer-prik en 33 procent na de eerste dosis AstraZeneca.

De vaakst voorkomende reactie was hoofdpijn, gemeld door 21 procent van de Pfizer-groep en 23 procent van de AstraZeneca-groep. Als tweede vaak voorkomende reactie, gemeld door ongeveer 22 procent van de gevaccineerden, werd vermoeidheid genoemd.

Bron: Lancet Infect Dis, 2021; S1473-3099(21)00224-3

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.