Tarwe, de oorzaak van stille ontstekingen

Stille ontstekingen prikkelen constant het immuunsysteem. Hierdoor kunnen allergieën en overgevoeligheden ontstaan.
Tip: haal alle voedingsmiddelen op basis van tarwe uit het dagelijkse voedingspatroon.
Vervang deze door producten op basis van:
– Granen met gluten, zoals gerst, haver, spelt, rogge, kamut
– Granen zonder gluten, zoals quinoa, rijst, gierst, boekweit, amarant, teff, mais

Het is logisch mensen die allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen te adviseren deze voedingsmiddelen te vermijden. Veel van deze mensen zijn niet direct  allergisch voor tarwe, maar is tarwe daarentegen wel de veroorzaker van stille ontstekingen en is hierdoor de echte oorzaak voor de ontsporing van het immuunsysteem.

Gevarieerde voeding?
Als we de “gevarieerde” voeding die de gemiddelde mens dagelijks eet analyseren, valt ons een zaak zeker op: het is alles behalve gevarieerd. Het dagelijkse voedingspatroon bevat al gauw 3 tot 6 maaltijden en tussendoortjes op basis van tarwe.
Heel veel mensen zijn intolerant of overgevoelig aan tarwe (de stof gliadine).
Een overgevoeligheid of intolerantie uit zich niet in een onmiddellijke reactie na het eten van tarwe of zijn afgeleide producten, maar in alledaagse ongemakken zoals ontstekingsgevoeligheid, schildklieraandoeningen, slechte schoolprestaties, vermoeidheid, auto immuun aandoeningen, CVS enz….
Oorspronkelijk was tarwe (de oertarwe of heirloomtarwe) een hoogwaardig product. De voorbije decennia is tarwe echter constant veredeld, met als enige doel: een hogere opbrengst en een sterkere glutenkwaliteit te verkrijgen waardoor de structuur van brood steeds meer op een spons begint te lijken. Veredeling in functie van de gezondheid en  voedingswaarde is niet gebeurd!

Let op: heel wat mensen schakelen over naar spelt, met als gevolg dat de industrie is gestart met dezelfde veredeling van spelt als die ze bij tarwe gedaan heeft. Bijna alle glutenvrije commerciële producten zijn op basis van maïs. Dit kan uitzonderlijk, maar weet wel dat ook maïs genetisch gemanipuleerd is.

 Welke voedingsmiddelen bevatten tarwe:
Couscous, bulgur
Vlokken, muesli, cruesli en ontbijtgrane
n
Pasta, alle vormen zoals spaghetti, lasagne, canneloni, spirelli, enz. Ook degenen waar volkoren op vermeld staat
Brood, alle broden (ook alle broden die gemaakt zijn op basis van spelt en rogge bij de bakker). Deze bevatten broodverbeteraars en die bevatten een hoge hoeveelheid gliadine of tarwegluten
Wrap‘s, pitabroodjes, toast, pizza, etc.
Alle koeken, gebak, taartjes (ook dieetkoeken)

Na deze opsomming is het duidelijk dat er van gevarieerde voeding geen sprake meer is.

Bron: Bewust op je Gewicht , ISBN 9789090274416

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.