Lage magnesiumgehaltes maken vitamine D ineffectief

Een recensie gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association Osteopathic Association ontdekte dat vitamine D niet kan worden gemetaboliseerd zonder voldoende magnesiumgehalte, wat betekent dat vitamine D voor maar liefst 50 procent van de Amerikanen opgeslagen en inactief blijft.

“Mensen nemen vitamine D-supplementen, maar realiseren zich niet hoe het wordt gemetaboliseerd. Zonder magnesium is vitamine D niet echt nuttig of veilig”, zegt co-auteur Mohammed S. Razzaque, MBBS, PhD, hoogleraar pathologie aan Lake Erie College voor osteopathische geneeskunde.

Razzaque legt uit dat consumptie van vitamine D-supplementen het calcium- en fosfaatgehalte van een persoon kan verhogen, zelfs als ze vitamine D-tekort blijven. Het probleem is dat mensen last kunnen hebben van vasculaire verkalking als hun magnesiumgehalte niet hoog genoeg is om de complicatie te voorkomen.

Patiënten met een optimaal magnesiumgehalte hebben minder vitamine D-suppletie nodig om voldoende vitamine D-gehalte te bereiken. Magnesium vermindert ook osteoporose, waardoor het risico op botbreuken, dat kan worden toegeschreven aan lage niveaus van vitamine D, wordt verminderd, merkte Razzaque op.

Een tekort aan een van deze voedingsstoffen is naar verluidt geassocieerd met verschillende aandoeningen, waaronder misvormingen van het skelet, hart- en vaatziekten en metabool syndroom.

Terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor magnesium 420 mg voor mannen en 320 mg voor vrouwen is, bevat het standaarddieet in de Verenigde Staten slechts ongeveer 50 procent van die hoeveelheid. Naar schatting consumeert de helft van de totale bevolking een dieet met een magnesiumtekort.

Onderzoekers zeggen dat de magnesiumconsumptie uit natuurlijke voedingsmiddelen de afgelopen decennia is afgenomen als gevolg van de geïndustrialiseerde landbouw en veranderingen in voedingsgewoonten. De magnesiumstatus is laag in populaties die bewerkte voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan geraffineerde granen, vet, fosfaat en suiker.

“Door een optimale hoeveelheid magnesium te consumeren, kan men het risico op vitamine D-tekort verminderen en de afhankelijkheid van vitamine D-supplementen verminderen”, zegt Razzaque.

Magnesium is het vierde meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam na calcium, kalium en natrium. Voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte zijn amandelen, bananen, bonen, broccoli, bruine rijst, cashewnoten, eigeel, visolie, lijnzaad, groene groenten, melk, champignons, andere noten, havermout, pompoenpitten, sesamzaad, sojabonen, zonnebloempitten, zoete maïs, tofu en volkoren granen.

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.