Vitamine D-tekort?

Slik ook magnesium! Magnesium en vitamine D kunnen niet zonder elkaar. We hebben waarschijnlijk een tekort aan beide, maar magnesium speelt een sleutelrol bij het reguleren van onze vitamine D-waarden, ontdekten onderzoekers.

Mensen slikken vaak vitamine D-supplementen, maar zonder te beseffen dat magnesium net zo belangrijk is. Dat mineraal optimaliseert de vitamine D-waarde bij mensen die daar een tekort aan hebben, en verlaagt het in het zeldzame geval dat het te hoog is. Dat zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Vanderbilt University Medical Center. Vitamine D is van vitaal belang voor ons welbevinden, maar enkele recente studies wijzen erop dat de vitamine het risico op dikke darm kanker zou kunnen laten stijgen.

De Vanderbilt-onderzoekers keken nog eens goed naar het bewijs daarvoor en zeggen dat het ware probleem is dat de onderzochte mensen lage magnesiumwaarden hadden, en dat vitamine D alléén gevaarlijk is als het niet goed gereguleerd wordt.
Als onze vitamine D-waarden niet te hoog of te laag zijn, beschermen ze ons tegen hartziekte, kanker en tal van andere gezondheidsproblemen, stelden de onderzoekers vast. Maar dat kunt u alleen bereiken wanneer u ook voldoende magnesium hebt.
De theorie werd getest bij 250 mensen met een verhoogd risico om dikke darmkanker te krijgen. Ze kregen ofwel een magnesiumsupplement of een placebo.

Naar schatting heeft 80 procent van de mensen een magnesiumtekort. Naast supplementen zit magnesium in donkergroene bladgroenten, bonen, volkorengranen, pure chocolade, vette vis, noten en avocado.

Bron: Am J Clin Nutr, 2018; 108: 1159-61

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.