Goede reden om statines te vermijden

Statines, cholesterolverlagende medicijnen die wereldwijd door 100 miljoen mensen worden geslikt, versnellen veroudering en bevorderen spiervermoeidheid, diabetes en geheugenverlies. Dat hebben wetenschappers van de Tulane University in New Orleans ontdekt.

Farmaceutische bedrijven verdienen jaarlijks tientallen miljarden aan deze medicijnen, die stamcellen voor celreparatie blijken te deactiveren. Hoewel statines in eerste instantie werden onthaald als ‘wondermedicijnen’, blijken ze bij veel patiënten nare bijwerkingen te hebben, waaronder geheugenverlies, spierpijn, diabetes, staar, vermoeidheid en verminderde leverfunctie.

Bij mensen die statines slikken versnelt het verouderingsproces, waardoor ze sneller aftakelen. Statines hebben een desastreus effect op onze stamcellen, die schade in het lichaam herstellen en ons beschermen tegen spier- en gewrichtspijn en geheugenverlies, aldus hoofdonderzoeker Reza Izadpanah. “Onze studie laat zien dat statines het verouderingsproces mogelijk versnellen.”

Experts waarschuwen dat patiënten heel goed moeten nadenken voordat ze statines nemen als preventief medicijn. “Ze zorgen ervoor dat patiënten zich jaren ouder voelen. Bijwerkingen bootsen het verouderingsproces na,” aldus een huisarts.

In het lab bleek dat stamcellen die waren behandeld met statines niet langer in staat waren om reparaties uit te voeren in het lichaam. Daarnaast konden stamcellen door de statines niet langer nieuw botweefsel en kraakbeen aanmaken.

In Nederland slikken meer dan een miljoen mensen dagelijks statines. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Physiology.

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.