de gevaren van smeren

De zoveelste promotiecampagne (actueel met -hopelijk- de zomer in zicht)…

Afgelopen dagen wordt in de media aan alle kanten gewaarschuwd voor de ‘gevaren van de zon’ : Kinderen moeten op de basisschool bewust worden gemaakt van de kwalijke gevolgen van de zon. Daarom moeten ze op school, net als leren tandenpoetsen, ook leren smeren met zonnebrandcrème. Anders gaat huidkanker epidemische vormen aannemen. ‘Er is in Europa bijna geen land waar huidkanker zo vaak voorkomt als in Nederland. Het is gelukkig in de meeste gevallen weliswaar geen dodelijke ziekte, maar het aantal doden neemt wel toe’

Bij deze campagne gaat men geheel voorbij aan de bekende kwalijke gevolgen van zonnecrèmes :

Het middel dat ons moet beschermen tegen huidkanker vergroot mogelijk de kans erop. Zeker als er zonlicht bij komt. Dat hebben wetenschappers van de Missouri University of Science and Technology ontdekt. Zonnebrand bevat een ingrediënt dat onze cellen kan beschadigen en de kans op huidkanker kan vergroten.

In zonnebrand zit zinkoxide. Wanneer dit wordt blootgesteld aan zonlicht dan ondergaat het een chemische reactie. En daarbij komen waarschijnlijk vrije radicalen vrij. Deze proberen zich aan andere moleculen te binden, maar terwijl ze daarmee bezig zijn, beschadigen ze cellen of DNA. En dat kan dan weer leiden tot huidkanker. Hoe langer zinkoxide aan zonlicht wordt blootgesteld, hoe groter de kans op beschadigingen.

http://www.leefbewust.com/themas/zonnebrand.html

Onze zuiderburen weten dit van nature en zoeken zoveel mogelijk de schaduw op (in de zomer zijn er weinig ‘doorbakken’ Fransen, Italianen en Spanjaarden te bespeuren). Er is voldoende informatie beschikbaar om voor een alternatieve en veilige bescherming te kiezen…

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

smoothie, drink, fruit-7942044.jpg

Voeding- & leefstijladvies bij corona

Een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl zijn de eerste stappen naar een sterke weerstand. Een overzicht van de belangrijkste eet- en leefstijlgewoontes die je

virus, microscope, infection-1812092.jpg

COVID-19: Langetermijneffecten

Sommige mensen blijven gezondheidsproblemen ervaren lang nadat ze COVID-19 hebben gehad. De meeste mensen die coronavirusziekte 2019 (COVID-19) krijgen, herstellen binnen enkele weken. Maar sommige

corona, virus, mask-4971013.jpg

Long COVID versus gezichtsmaskers

‘Long COVID’ is -zoals u weet- de verzamelnaam voor de aanhoudende gezondheidsklachten, gerelateerd aan de Covid-19 ziekte, maar wellicht óók gerelateerd aan de wijze van

schuessler, minerals, alternative medicine

Ivermectine opnieuw voor het voetlicht

Ivermectine stond vorig jaar voortdurend in de spotlights als mogelijke behandeling voor Covid-19. In sommige studies werd destijds beweerd dat ivermectine zou leiden tot een

Vragen? Zoek in de kennisbank.