Voeding

Uitspraken als: ‘U bent wat u eet’ en ‘laat voeding uw medicijn zijn’ zijn nog steeds actueel.
Ook de uitspraak die 500 jaar voor Christus  al op een Egyptische Papyrusrol stond :  “Van eenderde van de voeding leef je zelf, van tweederde leeft de dokter” is nog steeds zeer toepasselijk.

Lang geleden aten de mensen anders dan nu. Ze leefden dicht bij de natuur en hun voeding was heel natuurlijk. De natuurmens at fruit, groente, wortels en zaden. Het eiwit- en vetgehalte van hun voeding was lager dan dat van de voeding van nu.
“Welvaartsziekten” kwamen bij hen niet voor. Geleidelijk is onze voeding een industrieproduct geworden. De reclame zorgt ervoor dat bij mensen een behoefte aan voeding wordt gekweekt die ons lichaam absoluut niet nodig heeft.
Denk daarbij aan snoep, frisdrank, chips, sigaretten, alcohol en vele andere voedingsmiddelen. Tegenwoordig eten we vaak te veel, te snel en verkeerd samen gesteld voedsel

Door een ander voedingspatroon verandert het evenwicht in ons lichaam; onze stofwisseling raakt uit balans. We gooien de verkeerde benzine in de auto en zijn dan verbaasd dat de auto gaat sputteren. We vervuilen en langzaam worden de gevolgen zichtbaar in de vorm van kwalen en ziekten.

Voor een optimale werking van lichaam en geest is de juiste voeding zeer essentieel. Omdat ieder lichaam uniek is, zal ook de voedingsbehoefte per persoon verschillen. Een goed afgestemd voedingspatroon draagt bij aan een spoedig herstel.

Daarbij is het  ook goed om eens stil te staan bij het belang van bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en er is minder kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk, de spijsvertering gaat beter werken. De kans op verstopping wordt kleiner. U voelt zich gewoon beter en energieker, kunt gemakkelijker ontspannen en bent beter bestand tegen stress. U gaat zich weer “mens” voelen.

Kortom, bewegen is goed. Met minimale inspanning werkt u al aan uw gezondheid. En dan hebben we het over lichaamsbeweging die u gewoon in uw dagelijks leven kunt inbouwen. Belangrijk is dat uw energieverbruik omhoog gaat.

Vragen? Zoek in de kennisbank.