Energie

Energie is de basis van ons leven. 
Alles in en om ons heen bestaat uit energie.

Tegenwoordig is het woord ‘’energie” geen onbekende in ons dagelijks taalgebruik. Je kunt bijvoorbeeld ” barsten” van de energie of juist geen energie meer hebben, “helemaal leeg” zijn.

Energie staat voor kracht, levenslust en vitaliteit.

Bij energie denken we naast kracht, levenslust en vitaliteit, ook aan beweging en wellicht aan warmte. Stel je je eens een beekje voor dat rustig stroomt. Je ziet dan een constante beweging, een rustig stuwende kracht die ervoor zorgt dat het beekje in beweging blijft.  Het water blijft fris en helder en is goed om te drinken.

Als deze beweging vermindert, doordat er bijvoorbeeld enkele stenen in de weg zijn komen te liggen, dan heeft het dal verderop nauwelijks vers water meer, waardoor planten verdrogen, dieren geen eten en drinken meer hebben.

Zo kun je ook naar de energie in het lichaam kijken. Zolang die energie lekker stroomt, is er evenwicht en zijn mens en dier gezond. Maar als de energie door lichamelijke of emotionele omstandigheden niet meer lekker stroomt, ontstaat er een disbalans. Als deze balans niet snel genoeg wordt hersteld, wordt het lichaam ziek. Dan is het dus de hoogste tijd om daar iets aan te doen.

Energie kun je niet zien. Ook niet ruiken, wel voelen. We zeggen bv wel eens: ‘Er stroomt geen energie door mijn benen’, ‘de energie lijkt wel stil te staanl’, of ‘het is als of het hier geblokkeerd is’, enzovoort. Het kunnen de koude voeten zijn,  een onaangenaam dof en tintelend, soms pijnlijk gevoel in de benen en armen, een snelle vermoeibaarheid; allemaal  uitingen van een te kort of zelfs een gedeeltelijke afsluiting van energie. Het voelt alsof de energie niet stroomt

Kortom: we voelen het als er iets met onze energie en energiestromen niet in orde is.

Maar voor de rest besteden we er weinig aandacht aan. We hebben het te druk met allerlei dingen die onze aandacht trekken, zoals TV , computer en alle sociale media,  onze materiele behoeftes en het werk.

In het verleden hadden de mensen al die afleidingen niet. Ze waren daarom beter in staat om meer aandacht te besteden aan hun lichamen en gevoelens. De meditatietechnieken die ontwikkeld werden,  openden de weg naar een precies bewustzijn van
energieën.


Met de kennis van energie als basis, ontwikkelden de chinezen allerlei technieken. Om gezondheid te verbeteren werden bv. Qigong en acupunctuur, maar ook de vechtsporten zoals bv. Tai Chi ontwikkeld. In India werden de chacra’s  ontdekt en het complexe energiestysteem dat deze draagt en verbindt. Hier werden ook yogatechnieken ontwikkeld die deze kennis gebruiken.

Zonder voldoende energie is er geen mogelijkheid tot herstel. Als behandelvorm geef ik regelmatig een SI-Card mee naar huis.

Vragen? Zoek in de kennisbank.