Meningokok vaccinatie

Wat is de reden dat per 1 mei alle baby’s van 14 maanden tegen Men ACWY, in plaats van alleen tegen Men C gevaccineerd gaan worden en dat vanaf oktober voor tieners van 14 jaar het MenACWY toegevoegd wordt aan het RVP?

Meningokokkenziekte is relatief zeldzaam in Nederland. Op dit moment worden er 100 – 150 gevallen per jaar gemeld, waarvan de grootste groep ouder is dan 65+.1

Het ‘RVP (Rijks vaccinatie programma) Nieuws’ is een nieuwsbrief voor professionals die betrokken zijn bij het RVP. Het aprilnummer bericht artsen dat: ‘zoals eerder is aangekondigd het MenACWY toegevoegd wordt aan het RVP. De aanleiding voor deze vaccinwissel (MenC is vervangen door Men ACWY) is het toegenomen aantal ziektegevallen door een besmetting met meningokokken W. Met een vaccinatie tegen meningokokken ACWY willen we een verdere toename van het aantal gevallen voorkomen. Er zullen posters toegestuurd zullen worden voor in de wachtkamer, en flyers voor de ouders.

Op de flyer staat:
In het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen sinds 2002 een vaccinatie die beschermt tegen meningokokken, type C. Omdat de laatste 3 jaar het aantal besmettingen met meningokokken type W toeneemt, wordt nu een vaccin gebruikt met een bredere bescherming.
Wat er niet op de flyer staat, noch te lezen is in de nieuwsbrief voor de professionals is:

  • dat Meningokokkenziekte veroorzaakt door type A sinds 2004 niet meer voor in Nederland.
  • dat meningokokkenziekte veroorzaakt door type Y niet voorkomt bij baby’s, en slechts gemiddeld 13 ziektegevallen per jaar in de afgelopen 6 jaar betreft in andere leeftijdsgroepen.
  • dat de grootste veroorzaker van Meningokokkenziekte in de leeftijdsgroep 0-4 type B is maar die zit niet in het Men ACWY vaccin dat baby’s per 1 mei 2018 krijgen.

Het lijkt te bizar om waar te zijn… Waarom wordt Men C verwisseld door Men ACWY als twee van de drie types die toegevoegd worden (Men A en Men Y) niet eens voorkomen de doelgroep van het nieuwe vaccin (baby’s en tieners)???

Lees verder op
https://stichtingvaccinvrij.nl/is-het-meningokokken-acwy-vaccin-voor-babys-een-van-de-meest-onnodige-vaccins-ooit/?utm_source=Nieuwsbrief&utm_campaign=704494794f-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_b82845e552-704494794f-54708573

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.