Een reden om je nooit in te smeren met zonnebrandcreme

Terwijl westerse vakantiegangers zich opmaken om deze zomer veel tijd buitenshuis door te brengen leggen veel mensen alvast een voorraad zonnebrandcrème aan in de hoop hun lichaam te beschermen tegen de zon.

Wetenschappers van de Universiteit van Missouri ontdekken dat zonnebrandcrème eigenlijk helemaal niet zo veilig is.

Dr. Yinfa Ma toont in een studie namelijk aan dat zinkoxide in zonnebrandcrème na blootstelling aan zonlicht een chemische reactie
ondergaat die instabiele moleculen of vrije radicalen door het lichaam kan verspreiden.
Vrije radicalen binden zich aan andere moleculen, maar kunnen tegelijkertijd DNA of cellen beschadigen.
Dat kan leiden tot een verhoogd risico op huidkanker.

UV-licht

Hoe langer zinkoxide wordt blootgesteld, hoe groter het risico op schade aan menselijke cellen, zo ontdekte Ma.
“Zinkoxide kan vrije radicalen produceren wanneer het wordt blootgesteld aan ultraviolet zonlicht,” zei Ma. “Die vrije radicalen kunnen cellen doden.”
Zelfs wanneer cellen worden blootgesteld aan zichtbaar licht raken ze beschadigd door blootstelling aan zinkoxide.

Zinkoxide is een ingrediënt in zonnebrandcrème dat schadelijk UV-licht tegenhoudt. Wanneer de nanodeeltjes in zinkoxide UV-licht absorberen ontstaan elektronen die instabiele vrije radicalen kunnen produceren. Die beschadigen op hun beurt als parasieten andere moleculen.

Zalf

In januari 2009 publiceerden Ma en zijn collega’s hun eerste onderzoek naar zonnebrand in het Journal of Nanoparticle Research.
Ma treft momenteel voorbereidingen om zijn laatste onderzoek te publiceren in het tijdschrift Toxicology and Applied Pharmacology.
Een publicatiedatum is nog niet bekend.

Ma merkt op dat meer onderzoek nodig is om onweerlegbaar bewijs te leveren. Het onderzoek naar zinkoxide bevindt zich nog in een vroeg stadium. Zinkoxide wordt naast zonnebrandcrème ook gebruikt in vele alledaagse producten waaronder kunststoffen, verf, zalf en kit.Bron: Phys.org

Delen:

On Key

Gerelateerde Blogs

Vragen? Zoek in de kennisbank.