U bent wat u eet

 

Uitspraken als: ‘U bent wat u eet' en ‘laat voeding uw medicijn zijn' zijn nog steeds actueel.

Lang geleden aten de mensen anders dan nu. Ze leefden dicht bij de natuur en hun voeding was heel natuurlijk. De natuurmens at fruit, groente, wortels en zaden. Het eiwit- en vetgehalte van hun voeding was lager dan dat van de voeding van nu. "Welvaartsziekten" kwamen bij hen niet voor. Geleidelijk is onze voeding een industrieproduct geworden. De reclame zorgt ervoor dat bij mensen een behoefte aan voeding wordt gekweekt die ons lichaam absoluut niet nodig heeft. Denk daarbij aan snoep, frisdrank, chips, sigaretten, alcohol en vele andere voedingsmiddelen.

Door een ander voedingspatroon verandert het evenwicht in ons lichaam; onze stofwisseling raakt uit balans. We gooien de verkeerde benzine in de auto en zijn dan verbaasd dat de auto gaat sputteren. We vervuilen en langzaam worden de gevolgen zichtbaar in de vorm van kwalen en ziekten.

De Zwitserse arts Paracelsus ( 1493-1541) was de eerste die de "vervuiling" van ons lichaam toeschreef aan ziekten en kwalen. De Zweedse natuurkundige Dr. Ragnar Berg publiceerde in 1913 zijn theorie over het evenwicht tussen zuren en basen in het menselijke lichaam. Hij ging ervan uit dat wanneer voeding te veel zuurvormende stoffen bevat in verhouding tot stoffen die basen vormen, slakken ontstaan die worden afgezet in de weefsels, vooral in het bindweefsel.  Volgens hem is de beste verhouding 80% basen en 20% zuur. Deze stelling is inmiddels aanvaard door alle deskundigheden op dit gebied.

Als we zo kijken naar het voedingspatroon van de meeste mensen dan constateren we een zondvloed van zuurvormende voeding in de vorm van meelproducen, zoetigheid, frisdrank, snoep, junkfood, tabak en alcohol.