Rode Gist rijst bij cholesterol

Jongstleden bestede het consumentenprogramma ‘Radar’ aandacht aan rode gist rijst.

In de uitzending van 30 januari jl. vertelde een arts-onderzoeker over de risico’s van het gebruik van rode gist rijst en beelden van een verborgen camera lieten zien dat in drogisterijen en natuurwinkels slechts beperkt advies wordt gegeven. Verder werd gesuggereerd dat rode gist rijst als geneesmiddel geregistreerd zou moeten worden. Tevens was gebleken dat verschillende merken iets anders claimen dan wat daadwerkelijk in het product aanwezig is.

In 2008 speelde een rechtszaak waarbij een rode gist rijst supplement dat 4 mg monacoline K bevatte niet als geneesmiddel kon worden geclassificeerd. De Belgische overheid heeft recentelijk bepaald dat een dosering tot 10 mg monacoline K is toegestaan als voedingssupplement. Wel moeten dan proactief waarschuwingsteksten op de verpakking worden geplaatst. De waarschuwing “niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding”

Rode gist rijst bevat van nature een complex van verschillende monacolinen. Van monacoline K is vastgesteld dat het een gunstige invloed heeft op de cholesterolwaarden in bloed. Een voedingssupplement met rode gist rijst dat 10 mg monacoline K bevat mag deze gezondheidsclaim gebruiken. Door het gebruik van een gestandaardiseerd extract kan met zekerheid gesteld worden dat de op het etiket vermelde hoeveelheid monacoline K per vegicap ook daadwerkelijk in het product aanwezig is.